Podcast artwork
NPO Radio 1 / HUMAN
2023

Artwork voor de podcast ‘De Cartooncrisis’ gemaakt door Stine Jensen.

Op 16 oktober 2020, drie jaar geleden, werd de Franse geschiedenisleraar Samuel Paty op klaarlichte dag vermoord. Hij werd op straat onthoofd nadat hij in zijn klaslokaal een cartoon met de profeet Mohammed toonde in een les over de vrijheid van meningsuiting.

Ter nagedachtenis aan Paty, gaat Stine Jensen in deze vierdelige podcast op zoek naar de grenzen van de vrijheid van meningsuiting. Sinds de moord op Paty worstelen docenten daarmee. Want tonen of niet, bespreken of niet? Dat is ook iets waar Stine zelf mee worstelt. Zou ze moediger moeten zijn? Of is het goed om rekening te houden met de gevoeligheden van bepaalde groepen die zich beledigd kunnen voelen?

En de cartoonisten, durven die de grens nog op te zoeken? Niet alleen rondom cartoons zijn de grenzen onduidelijk, debatten over censuur en kwetsuur zijn aan de orde van de dag. Denk aan de rellen rondom lentekriebels, gender, Roald Dahl of ‘woke’.

Via Jensens persoonlijke zoektocht komen in deze podcast heikele en actuele thema’s aan bod: de spanning tussen moed en angst, vrijheid van meningsuiting en rekening houden met elkaar, humor en religie.